גנרטור לשעת חירום

גנרטור חירום

ישנם מקומות בהם החזקת גנרטור לשעת חירום במצב מוכן לפעולה כגיבוי למערכת החשמל הוא הכרחי, כמו בתי חולים, בסיסים צבאיים, שדות תעופה, ומוסדות אחרים החייבים לתפקד 24 שעות ביממה. גם גני אירועים מרבים להשתמש בגנרטור חירום לאירועים, כדי למנוע עוגמת נפש מהחוגגים, שתוביל ככל הנראה לתביעה כנגד האולם, ואם אתם עומדים לערוך אירוע באולם, כדאי מאוד שתוודאו שאכן מערכת החשמל מגובה על ידי גנרטור לחירום. כל מה שצריך לדעת על גנרטור חירום של אלרם, תחזוקתו והפעלתו – במאמר שלפניכם.

קווים לדמותו של גנרטור חירום

הגנרטור הוא למעשה מנוע גדול, הפועל על דלק, בדיוק כמו מנוע של מכונית. בעזרת סלילים שונים ובעזרת הפעולה המכנית של המנוע, הגנרטור מייצר חשמל שאנו רותמים לשימוש האדם, כמו כל מערכת ייצור חשמל אחרת.
גנרטור חירום הוא בין השימושיים ביותר בארץ, והוא נמצא באלפי מוסדות, גופים ועסקים, ומגבה את מערכת החשמל בכל מקרה של נפילת מתח או הפסקת הזרם מסיבה כזו או אחרת. בדרך כלל, גנרטור לחירום יהיה גנרטור גדול, ובמקרים מסוימים יוחזקו במקום מספר גנרטורים תעשיתיים, בהתאם לצורך, העומדים במקומם בדרך קבע וזקוקים לתחזוקה קבועה ושוטפת כדי שיוכלו למלא את ייעודם בשעת אמת.

גנרטור חירום – גם בבית

עם רמת החיים העולה באופן תמידי, מתרבים גם מכשירי החשמל בבית, בתים רבים עוברים לניהול חשמלי של בית חכם, ומערכות רבות בבניין עוברות לתפעול חשמלי כמו משאבות מים, מערכת חימום מים משותפת, מעלית כמובן ועוד. במקביל לכך, אנו רואים יותר ויותר הפסקות חשמל בישראל, בעיקר בחורף אך לא רק, ולעיתים מדובר בהפסקות חשמל ממושכות למדי. התוצאה הישירה היא שבשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר מקרים בהם מותקן גנרטור חירום לבית משותף, גם אם הבניין אינו מחויב בכך על פי דרישות החוק.
על פי החוק, התקנת גנרטור היא חובה רק בבניינים שגובהם מעל 27 מטר, אך למעשה במרבית בנייני הדירות החדשים הנבנים היום מותקן גנרטור חירום לבניין כדי לוודא שגם הקומות העליונות ימשיכו להינות מהזרמת מים, לדוגמא, בעת הפסקות חשמל, וכגיבוי למערכות שונות בבניין, כמו מערכת התאורה בחדר המדרגות ועוד. לעיתים מותקן בנפרד גנרטור חירום למעלית ולעיתים גיבוי המעלית נכלל בגנרטור חירום אחד המותקן בבניין. כמובן שתפוקת הגנרטור צריכה להתאים לכמות ההספק החשמלי שהוא אמור לייצר בשעת חירום.
דוגמא נוספת לגנרטור חירום לבית הוא בתים או דירות בהם ישנם חולים הזקוקים למכשור רפואי כמו מכונות תומכות נשימה הפעולות על חשמל. למקרים כאלה ישנם גנרטורים קטנים לשימוש ביתי במקרה חירום.

תחזוקת הגנרטור

מרבית המוסדות והגופים הזקוקים לגנרטור חירום, מעסיקים אנשי מקצוע היודעים כיצד לתחזק את הגנרטור ולשמור אותו תקין ופעיל למקרה הצורך. כשאר מדובר בבניינים הדבר קצת יותר בעייתי. את התקנים הקשורים להצבת הגנרטור יודעים, או אמורים לדעת הקבלנים המבצעים והאדריכלים: הצבת הגנרטור בחדר חשמל נפרד, גובה החדר המינימלי של 2 מטר, האוורור הנדרש בחדר הגנרטור, התקנת דלתות חסינות אש, וכו'. בישראל נדרש טופס אישור של מערך כיבוי האש, הידוע גם כטופס 4, כדי לאכלס כל בניין, ובמידה וחדר הגנרטור אינו עונה על הצרכים לא יינתן אישור לאכלוס הבניין. אך מה קורה עם התחזוקה השוטפת?

ברוב הבניינים החדשים ישנה חברת ניהול האחראית על הבניין, ובכלל זה גם על הגנרטור ותחזוקתו. כדיירי הבניין מומלץ לוודא כי החברה עורכת בדיקות תקופתיות לגנרטור החירום ומבצעת את כל פעילות התחזוקה השוטפת הנדרשת, כדי לוודא שהגנרטור יישאר תקין ויוכל לשמש אתכם בזמן חירום, וכדי למנוע תקלות אקוטיות בזמן הפעלה או בזמן מנוחה, שעשויות לגרור נזקים של ממש, ברכוש ובנפש.
גנרטורים בכלל, וגנרטור חירום בפרט, חייבים להיות מטופלים על ידי אנשי מקצוע בלבד! לעולם אל תתפתו לטפל בגנרטור בכוחות עצמכם – מדבור במערכת חשמלית מורכבת ומסוכנת וכל נגיעה שאינה במקומה עשויה להסתיים באסון. ודאו עם חברת הניהול מהי ההכשרה של מי שאחראי לגנרטור שלכם.

הגנרטור והחוק

כאמור, על פי החוק, כל בניין שגובהו מעל 27 מטר חייב בהתקנת גנרטור חירום, ויחד עם זה ישנן הוראות ברורות הקשורות לחדר שבו מותקן הגנרטור. החוק הקשור לגנרטורים לחירום הוא די מפורט, ומחייב פרטים טכניים שונים כמו פעולה אוטומטית של הגנרטור ברגע בו הזרמת החשמל מהמערכת הציבורית מפסיקה מסיבה כלשהי והתקנת מתגים נגישים להפסקת פעולת הגנרטור בשעת הצורך; עמידות של חדר הגנרטור בפני אש למשך שעתיים לפחות והתקנת דלתות חסינות אש בכניסה לחדר; אוורור החדר, כפי שכבר הזכרנו; הימנעות מאחסנת חפצים שונים בחדר הגנרטור; אחסון הדלק בצורה בטיחותית וכללים נוספים הקשורים לבטיחות השימוש בגנרטור.
בכל זאת, מדובר במיכל דלק גדול מאוד המחובר למנוע פעיל, וכל טעות קטנה בשימוש בו עשויה לעלות בחיי אדם.
כאמור, על פי החוק בישראל, גנרטורים לחירום חייבים להיות מותקנים בבניינים רבי קומות, בבתי חולים ובכל מוסד שהמערכות שבו חייבות לעבוד ללא הפסקה, כולל בתי אבות ומעונות אחרים לקשישים, מקלטים ועוד, כפי שכבר הזכרנו בתחילת המאמר. התקנת גנרטור חירום יכולה להיות מחויבת גם בהתאם לדרישת הרשויות במסגרת הנפקת רישיון עסק או דרישות מכבי האש בטרם אכלוס הבניין.

מה עוד חשוב לדעת על גנרטור חירום?

• גנרטור חירום הוא אמצעי הכרחי ויעיל לשמירה על תפקוד מערכות הפועלות על חשמל גם בזמנים בהם אין חשמל ממערכת החשמל הציבורית, אך הוא יש בו גם סכנה ולכן טיפול בגנרטור חייב להיעשות על ידי אנשי מקצוע וחשמלאים מוסמכים בלבד, כולל תחזוקה שוטפת של הגנרטור.
• ישנם סוגים רבים של גנרטורים הנבדלים זה מזה בפרמטרים שונים כמו איכות המכשיר, תפוקת החשמל של הגנרטור, צריכת הדלק שלו, ועוד, וחשוב להתאים את הגנרטור לצרכים האמיתיים שלכם, כולל תפוקת חשמל רזרבית כדי למנוע קריסה של גנרטור חירום בשל עומס יתר. את ההתאמה יש לבצע בעזרת אנשי מקצוע בלבד.

תקנות התקנת גנרטור חירום

בחירת ספק לגנרטור חירום

כאשר מדובר בבחירת גנרטור חירום, חשוב לפנות לחברה מנוסה ואמינה המספקת פתרונות איכותיים. חברת אלרם גנרטורים בע"מ, הפועלת בשוק מאז 1979, היא בעלת ניסיון של למעלה מ-40 שנה באספקת שירותי גנרטורים. אלרם מציעה מגוון רחב של גנרטורים למכירה, כולל גנרטורים לשעת חירום, המותאמים לצרכים שונים – החל ממבני מגורים ועד למוסדות גדולים. החברה לא רק מוכרת גנרטורים, אלא גם מספקת שירותי תחזוקה מקצועיים, המבטיחים את אמינות הגנרטור לאורך זמן. בנוסף, אלרם מציעה פתרונות השכרה לטווח קצר ובינוני, מה שמאפשר גמישות בהתאם לצרכי הלקוח. עם תקן איכות ISO-9001, אלרם מבטיחה סטנדרטים גבוהים של איכות וניהול, דבר חיוני כשמדובר במערכות קריטיות כמו גנרטורים לשעת חירום. 
תמונה של מאת : צוות אלרם
מאת : צוות אלרם